onsdag den 14. oktober 2009

Arto " Unges rum"

Grundlæggende handler arto om vendskab mellem unge mennesker. Det er et virtuelt netmødested, hvor børn og unge treffes hinanden. Man har f.eks en venneliste, hvor de brugere som man er "Arto-venner" med, figurer. Det at være Arto-venner betyder, at den ene part har ansøgt om vendskab og den anden har godkendt. Der er en klubsektion, hvor de kan danne interessefællesskaber på kryds og tværs. Det kan også samlignes med yahoo. Man kan oploade fotos, se videoer, læse vitser, lave blogs, sende beskeder og mails. Barnet skal have ytringsfrihed; denne ret omfatter frihes til uanset territoriale grænser at søge, modtage og videregive oplysninger og tanker af enhver art, enten mundtlige, skriftlige eller på tryk i form af kunst eller gennem en hvilken som helst anden udtryksmåde, barnet vælger. Gæstebogen er stadig den mest populære og brugte funktion på hjemmesiden. Morten Borg tror selv, at det skyldes det sociale element der er i funktionen; andre kan se hvad man har skrevet og alle ens beskeder figurerer på en lang liste under hinanden. Gæstebogen kan ligeledes udformes personligt.Den enkelte bruger vælger selv farver, baggrund, smileys osv. Og så synes brugerne, at det er mere hyggeligt at kommunikere i gæstebogen på Arto end via eksempelvis sms, mail, Messenger eller telefonen. Arto bruges både til at finde nye venner og som kommunikationmiddel for børn og unge, der allerede kender hinanden fra den virklige verden. Børn bruger nettet til andre ting end voksne. De chatter, henter spil, søger lektiehjælp osv. 1 ud 1.000 børn, der mødtes med en chatven, har været udsat for et fysisk overbegrb? 70% af børn, der chatter, aldrig er blevet forulempet på chatten? Kilde: Red Barnet http://www.it-borger.dk/sikkerhed/born-og unge-sikkerhed

Hvad betyder Arto for de unge?

Arto hjælper de unge med at være unge (med at kontruere deres identitet).
- De bruger Arto til det, der er vigtigt for dem i forvejen (vennerne, deres interesser osv.) - En forlængelse af hverdagen/"offline-livet". - Hvis man tager Arto fra dem, riskerer man at fjerne deres "Sociale grundlag" og mulighed for at følge med i - og vedligeholde - venskaber. - Arto kan imødekommer ensomhed (hvis man f.eks er udenfor i skolen). - Arto betyder meget for de børn og unge, der bruger siden jævnligt. - De skyldes, at unge har brug for et sted, som er deres eget - et offentligt og privat rum, (ved siden af de mange kontrollerede rum, som fylder deres hverdag.

De fem regler til sikker chat:

1. Sæt grænser

2. mød aldrig en chatven alene

3. afgiv ikke personlig oplysninger

4. reager og gem beviserne
5. tal med en du stoler på


Hvad jeg synes om Arto?

Jeg har i førtiden ikke hørt noget om Arto. Jeg fik første informationer om Arto, da jeg gik på internettet. Som jeg allerede nævnte, er det jo en slags samligning mellem Yahoo, hvor jeg selv har min internetadresse. For børn og unge er det kontakten til deres venner og veninder og det gratis. Forældrene skal altid være opmærksam og kontrollere, hvad deres barn laver på internettet. Selv min datter på 8 år må lege nogle lærespil, tegne osv. Hun spørger også om hun kan få en indledning, hvordan det fungerer at komme helt alene på nettet.
Det er også fordi i frittidhjemmet begynder de allerede at komme i kontakt med nettet. Jeg synes man skal overveje, hvor gammel barnet er.

Hvem er de faste deltagere og hvad siger medierne om Arto?

- "Børn mobber og truer på nettet" (TV AVISEN)

- "Danmarks uhyggelige hjemmeside" "Pædofile chatter med børn" (Jyllands-Posten)

- "Mobbing døgnet rundt" (Dags Dato, TV2)

- " Elever sviner lærere til på nettet" (Urban)


Medierne er meget negative i deres omtale af arto.dk, de taler kun om de dårlige ting.
Internettet er i sagens natur et umodereret medie. At små unger bruger det til at mobbe hinanden er vel igen overraskelse. Arto er vel bare blevet den digitale skolegård.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar